Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Fejér megye kastélyai II.

Utazás: komfortos autóbusszal
Útvonal: Székesfehérvár – Nádasdladány – Fehérvárcsurgó – Mór – Csákvár – Bicske - Székesfehérvár 
Időpont: 2020. október 4. (vasárnap)
Részvételi díj: 7500 Ft + fejhallgató készülék: 500 Ft + belépők 
 
Szűkebb hazánk - Fejér megye - bővelkedik kastélyokban, kúriákban és a hozzájuk tartozó szebbnél szebb kertekben, parkokban. Az elmúlt években egy nagyszabású fejlesztési program keretében 20 kastélyunk és 19 várunk nyerte vissza eredeti szépségét és gazdagodott új funkciókkal, hogy megfeleljen a mai kor turisztikai igényeinek. Kirándulásunk alkalmával ezek közül keresünk fel néhány, európai szinten is híres és ismert helyet, hogy közelebbről is megismerkedhessünk múltjuk titkaival, egykori lakóik történetével.
Program: 
8:30-kor indulunk Székesfehérvárról, a Skála parkolóból. Úticélunk Nádasdladány, ahol az 1500-as évek angol és skót kastélyainak mintájára a 19. század végén épült csodás historizáló Nádasdy-kastélyt látogatjuk meg. Amint betérünk az udvarra és szemünk elé tárul a Tudor-stílusú, soktornyú kastély, az az érzésünk támad: Angliába érkeztünk. Elefántcsontszíne és története mégis inkább az indiai Tádzs Mahalt juttatja eszünkbe, és akár a magyar szerelem emlékművének is nevezhetnénk. Az építtető, Nádasdy Ferenc gróf és felesége, Zichy Ilona közösen álmodták meg a kastélyt, az alapkövét is együtt rakták le 1873-ban, ám a 24 éves asszonyt nemsokára elragadta a kolerajárvány, ezért soha nem élhettek együtt közös otthonukban. A grófné szomorú emléke még ma is tetten érhető a falak között. A kastély viszont nemcsak emiatt érdekes: gyönyörű könyvtára és az országban egyedülálló módon megőrzött Ősök csarnoka láttán garantáltan mindenkinek tátva marad a szája. Az újonnan létrehozott kiállítás – az építészeti érdekességek mellett – a Nádasdy-család történetével, a házaspár legendássá vált szerelmével, a tulajdonosok és a személyzet mindennapi életével ismerteti meg a látogatókat, mindezt interaktív módon. A korabeli bútorokkal és bútormásolatokkal berendezett enteriőrökben akár helyet is foglalhatunk, a könyvtárban olvasgathatunk, a télikertben pedig kávézhatunk, mintha csak a családnál járnánk vendégségben. Az érintőképernyőn hozzáférhető leírások és játékok segítségével betekintést nyerünk a kastély eredeti berendezett tereibe, de akár a 19. századi lakberendezés, valamint a szalonbeli társalgás etikettjének mesterévé is válhatunk. A park ismét bejárhatóvá vált, a megújult tavon még csónakázni is lehet, sőt vitorlásmodellek kipróbálására is lehetőség nyílik. A kiépített tanösvényeken játékos formában tájékozódhatunk a történeti kertek kulturális és természeti értékeiről, és kis szerencsével a park ritka és védett lakóit is megpillanthatjuk a kihelyezett etetők környékén.
 
Ezt követően Fehérvárcsurgóra visz utunk, hogy teljes pompájában csodálhassuk meg a hatalmas, száz szobás, romantikus Károlyi-kastélyt. A 2010-es években felújított kastély kalandokkal teleszőtt története a 19. századra nyúlik vissza, amikor is a Károlyi család szerezte meg a birtok területét. A kastély építése annak a Heinrich Kochnak a tervei alapján történt, aki az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi-palota átépítését is végezte. Az elhúzódó, nagyszabású építkezést Ybl Miklós felügyelte. A klasszicista épület a 20. elején eklektikus és barokk jegyekkel bővült: ekkor alakították ki a belső, díszes udvart és az óriási könyvtárat is. 
  A birtok sokáig a Károlyi-család kezében volt: apáról fiúra, vagy testvérek között öröklődött. Utolsó tulajdonosa az a Károlyi István, aki Budapesten 1944-ben megalapította a Madách-színházat is. A II. világháborút követő viszontagságos idők után a birtokuktól és kastélyuktól megfosztott Károlyiak külföldön élő leszármazottai is részt vettek a teljes körű felújításban. Egy 20 szobás szálló és egy étterem is kialakításra került az épületben, amely gyakori helyszíne esküvőknek, különféle fogadásoknak, rendezvényeknek, kulturális, főleg zenei programoknak. A kastélyban a történetéről szóló tárlatot lehet megtekinteni, illetve különböző időszakos kiállításoknak is teret adnak a néhány szépen berendezett szobában. Itt kapott helyet az egykor Párizsban élő Fejtő Ferenc teljes könyv- és archívumállománya is. 
Az épületet hatalmas, 50 hektáros franciakert öleli körbe. Érdemes egy sétát tenni az gigantikus famatuzsálemekkel teletűzdelt, arborétumszerű, tavacskás parkban.
A kastély egyik legkülönlegesebb látványosságát, az úgynevezett csipketeraszt az épület megkerülésével, kívülről csodálhatjuk meg. Az öntöttvas szerkezet oszlopainak tetején csipkeszerű szalagdísz fut végig.
 
Következő állomásunk a móri Lamberg-kastély, a város egyik legjellegzetesebb látványossága, műemléke, a főtér arculatának meghatározója. Nevét egykori építtetőjéről, tulajdonosáról, Lamberg Ferenc Antalról kapta, aki nyári rezidenciának használta a kastélyt. A barokk stílusú épületet Fellner Jakab tervezte, 1766-ban készült el. Nem sokkal azután, hogy kertjét angolparkká alakították át, földrengés sújtotta az épületet, ezért a nagy részét újjá kellett építeni. Ennek során nyerte el mai, U-alakú formáját, zárt belső udvarát. A kastély az 1930-as évekig a Lamberg-család birtokában állt, ezután beházasodás során a Szécsen család tulajdonába került. Egészen 1945-ig, ekkor a szovjet csapatok elfoglalták Mórt, kivégezték a grófot és nejét, a kastélyt és a több ezer kötetes könyvtárat kifosztották, tönkrement a berendezés, megsemmisültek a családi iratok. Ennek ellenére az épület több részén láthatunk eredeti elemeket, mint például egy 19. századi romantikus kandalló, a hajdani, szépen kidolgozott ajtó- és ablakkeretek és a földszinti ablakok míves vasrácsai. Több helyiségben is látható a falak eredeti, részletgazdag rokokó stílusú festése - igen aprólékosan kidolgozott munka. Az 1970-es években a kastély egy nagyobb volumenű felújításon esett át. Készültek tervek az épület további restaurációjára, úgy, hogy a kúria újra régi fényében pompázhasson.
A kastély ma Kulturális Központként működik, mely a város közösségi életének mozgatórugója és kulturális értékeinek közvetítője. Magyarország első polgári származású miniszterelnökének, Wekerle Sándornak emlékét őrzi a róla elnevezett szoba, melyben állandó kiállításon ismerhetjük meg életútját. Megtekinthető még egy helytörténeti kiállítás és a kastély pincéjében a móri borvidéket bemutató kiállítást láthatunk.
A kastélyparkot szobrok díszítik, és itt található a Zenepavilon, amelyben nyaranta koncerteket, szabadtéri előadásokat, sőt esküvőket is szerveznek. Mellette áll az a francia juharfa, amely a fajta legnagyobb magyarországi példánya. A gyerekek kedvence a halastó, illetve a park másik oldalán lévő kovácsoltvas madárház, amelyben kakas, tyúkok és galambok élnek. 
 
Gróf Esterházy János építtette fel Csákváron azt a kastélyt, amelyet lenyűgöző méreteivel, részleteinek gazdagságával és hosszú évtizedeken át formált, ápolt, gazdagított parkjával ma is az egyik legszebb hazai kastélyként tartunk számon. Építése 1781-ben fejeződött be, de még évtizedekig alakítgatták, amíg egyszer csak az eredetileg barokk stílusú kastély klasszicista külsőt öltött. A reprezentatív épület sűrű lombok közül, hirtelen tűnik az érkező elé. Rácskerítéssel elzárt tágas díszudvara fejedelmien előkelő, mégis rendkívül egyszerű. A háttérben vörös márvány lépcső vezet fel a timpanonnal lezárt dór oszlopcsarnokhoz, amely jelzi a főbejáratot és a kocsifelhajtót. A főépülethez harmonikusan csatlakozó oldalszárnyakban kápolna és színház is helyet kapott. A tágas kastélyban tulajdonosaik hatalmas könyvtárat, képtárat, vadásztermet és lovasiskolát is berendeztek. A kastélyt az Esterházy család 1945-ig lakta. A háborús események során elsősorban belső berendezései károsodtak, a megmaradt értékeket széthordták. Jóllehet az épület ma – építészeti szempontból – teljes pompájában áll, méltóan építészeti értékéhez kórházként működik.  
    Nagy területű angolparkját a kastély építkezéseivel párhuzamosan, részletes és szakszerű tervek alapján, évtizedek munkájával alakítottak ki. A park északkeleti oldalon szinte észrevétlenül csatlakozik a Vértes összefüggő erdőterületéhez. A meglévő faállomány és az általuk alkotott tájkép rendkívüli értékkel bír és védelmet érdemel. Az őshonos és betelepített fa- ill. cserjefajoknak otthont adó gondozott parkot kellemes sétautakon tudjuk körül járni. A kertet egykoron díszítő hangulatos kerti lakok, pihenőházak, emlékművek sokaságából mára sajnos egy-kettő maradt csak mutatóba. Figyelemre méltó a neogótikus Szentháromság-építmény és az akkori divat szerint kötelező grotta, azaz műbarlang, ill. a nagyméretű kőszobrászati értékű napóra. A parkban néhány hatalmas faegyedet is láthatunk, egy 150 éves mamutfenyőt, és a kastélytól nem messze egy óriási platánfát. A park egymástól messzebb eső kertrészeit köti össze a Prinz allé nevű fasor, amelyet az 1815-ös francia–német–osztrák békekötés emlékére ültetett az Esterházy család.
 
Mai kastélytúránk utolsó állomása a Batthyány-kastély Bicskén. A kastélyt Batthyány Lajos gróf, Magyarország utolsó nemzeti nádora építtette 1754-1755-ben Hild József tervei alapján. Barokk és koraklasszicista stílusban történő átalakítása Batthyány Tivadarhoz, a király személye körüli miniszterhez köthető. Egy anekdota szerint 1921-ben Zita királyné számára a keleti szárnyban egy vendégszobát készítettek elő. Ekkor próbált IV. Károly király visszatérni a trónra. Végül azért nem szállt meg itt a királyi pár, mert nem akarta, hogy sikertelen kísérlet esetén egy Batthyány-kastélyban fogják el, és ezért együtt emlegessék a Habsburg és a Batthyány nevet. Jelenleg a magyar állam tulajdona, a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon működik benne. A kastély dísztermében intézménytörténeti kiállítás tekinthető meg. Itt az árvaház idejéből származó képek, dokumentumok, oktatástörténeti érdekességek láthatóak. Itt őrzik Erzsébet királyné és Ferenc József ezüst lúdtollát és kristály tintatartóját. A kastély nyugati szárnyában Batthyány emlékkiállítás kapott helyet. A Batthyány-relikviák között találjuk Batthyány Lajos székét és bölcsőjét. Gróf Batthyány Gyula számos festménye látható itt. A kastélypark az ország egyik első angolkertje volt. A közelmúltban zajló munkálatok során revitalizálták a növényzetet, rekonstruálták a történeti úthálózat egy részét, műtárgyakat állítottak helyre és megújították a kerti tavat, valamint a szigetre vezető hidat. Több ponton szökőkutak létesültek, a pipázó előtti díszmedence visszanyerte korhű állapotát, és az egykori üvegház romjai is bemutathatóvá váltak. A mintegy 12 hektáros parkban 127 fát, mintegy 17 és fél ezer cserjét, valamint több mint 85 ezer talajtakaró növényt ültettek el. Mindezt már csak látni kell!
 
Belépők (tájékoztató jellegű):
Nádasdy-kastély: később jelezzük
Károlyi-kastély: Felnőtt: 1200 Ft/fő (10 fő fölött), NY és D: 750 Ft/fő 
Lamberg-kastély: Felnőtt belépő: 800 Ft/fő; 6-26 év között, 62 év fölött és NY: 400 Ft/fő

A(z) groszutazas.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

Hozzájárulok, hogy a groszutazas.hu személyes adataimat direkt marketing szolgáltatás nyújtása céljából az Adatkezelési Tájékoztatóban meghatározott módon, időtartamban és mértékben kezelje és a checkbox bejelölésével önként és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az általam megadott e-mail címre a groszutazas.hu utazás témakörben direkt marketing szolgáltatást nyújtson.

Jelentkezni lehet személyesen is: Grosz Imréné; Grosz Pálma
Telefon/fax: 22-315-662
Mobil telefonok (egész nap): 06-30-267-7448; 06-30-901-5703
e-mail: [email protected] Weblap: www.groszutazas.hu
Levelezési cím: 8000 Székesfehérvár, Mancz János utca 2/c. I/4.
Iroda címe: József Attila utca 2/e (Ügyeletes gyógyszertár épület hátsó oldalán, az ellentétes sarkán)
Nyitva tartás: hétfőtől - péntekig 9-17-ig
Minden kedves utasunknak kellemes kirándulást kívánunk!